De schutting afbreken?

Mijn vorige column had als titel “Over de schutting kijken” omdat we met de Agribusinessclub NHN regelmatig innovatieve en verrassende bedrijven in de regio bezoeken.

De vraag is of een schutting rondom uw huis of bedrijfspand nog wel effectief is in de snel veranderende wereld. Natuurlijk hebben we allemaal behoefte aan privacy. Maar de ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razendsnel. Denk hierbij maar eens aan de mogelijkheden op het gebied van internet of things. Het overgrote deel van de inmiddels 260.000 camera’s in Nederland hangt bij bedrijven en particulieren. Analyseren van data via sensoren maakt het mogelijk op grote afstand detailniveau zaken in beeld te brengen. Vanuit je tuinstoel kun je bijvoorbeeld met een App kijken in de achtertuin van je kennis in Amerika en nagaan of en hoe hij zijn tuinplantjes verzorgd.

Zeker voor kennis- en exportland Nederland biedt dat veel kansen. Veel van deze hoogwaardige innovatieve en op export gerichte bedrijven vinden we in deze regio.  Enkele weken geleden waren we met de Agribusinessclub op bezoek bij Allround Vegetables Processing in Andijk.  Allround ontwikkelt en produceert machines en lijnen voor het lezen, sorteren, wassen, polijsten, borstelen, wegen, verpakken en hanteren van groenten. Ook leveren zij bewaaroplossingen en –apparatuur. Vanuit de hoofdvestiging Andijk wordt geleverd aan diverse landen in West-Europa en Amerika. In de vestiging in India wordt geproduceerd voor de landen in het oosten. Het schitterende kantoor heeft een open uitstraling zonder “schuttingen” en afscheidingen. Het nodigt je uit om de verbinding te leggen.

Verbindingen maken heeft ons sterk gemaakt. Al jarenlang is Nederland, na Amerika, de op één na grootste exporteur van agrarische producten. In 2016 was de export van agri & food bijna 94 miljard euro, ten opzichte van 90 miljard in 2015. Hiervan was 85 miljard euro aan agrarisch producten uit de sierteelt, vlees, zuivel en eieren. De export  van landbouwmaterialen, -technologie en –kennis is inmiddels gestegen naar 9 miljard euro.

Deze cijfers gaan nog meer spreken als je in de keuken mag kijken van innovatieve ondernemers die aan de basis staan van deze successtory. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten of geheel vrijblijvend een bijeenkomst meemaken? Neem contact op met het secretariaat via 0228-322524 of kijk op de website www.agribusinessclub.nl

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

 

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.