De bloemetjes buiten zetten

We gaan vanavond de bloemetjes buiten zeggen hoorde ik eens een Cubaanse reisgids zeggen in bijna onverstaanbaar Nederlands tegen een groep vakantiegangers. Iedereen schoot in de lach en had er zo zijn eigen beelden bij. Veelal denken we dan aan flink feest vieren tot in de late uurtjes.

Waar komt nu die uitdrukking vandaan? In de allereerste Van Dale uit 1864 staat bij uitzetten: bloemen uitzetten, oftewel buiten de deur plaatsen . Kennelijk was het buiten de deur zetten van bloemen een veelvoorkomende bezigheid. En in het Westfries kennen we de uitdrukking: An de reet weest? Dat brengt je weer op hele andere gedachten.

De Fransen zijn er echt goed in. Zodra het lente wordt worden alle potten en pannen weer tevoorschijn gehaald en gevuld met kleurrijke bloemen. Prachtige steegjes, perken en balkonnetjes levert dat op waar we als vakantiegangers vaak enkele vakantiekiekjes maken.

Zetten we als bedrijven in de regio de bloemetjes vaak genoeg buiten? Door de snelle verandering in de economie en maatschappij zitten we vaak in de waan van de dag die alle aandacht en energie opslokt. En daardoor zijn we soms meer naar binnen gericht in plaats van naar buiten toe. Zeker als nuchtere Noord-Hollanders hebben we de neiging om het werk voor te laten gaan en de bloemetjes nog even op te potten voor volgend jaar. Regelmatig hoor ik ondernemers zeggen: We zijn nog niet klaar voor een open dag en wat is er eigenlijk te zien? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg komt er dan nog achteraan. Bij bedrijven is juist heel veel te zien is mijn ervaring.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en sectoren die hier structureel aandacht aan besteden. Vele voorbeelden kunnen we opnoemen. Seed Valley is met haar toonaangevende en innovatieve zaadbedrijven daar een mooi voorbeeld van. Gezamenlijk laten zien wat je in huis hebt en waar je voor staat. Dat heeft de afgelopen jaren aantoonbare resultaten opgeleverd. Niet alleen meer begrip en een beter imago maar ook meer mogelijkheden om specialistische vacatures in te vullen.

Ook de Flora & Visserijdagen in Den Oever zijn daar een sprekend voorbeeld van. Met name tijdens de zogenaamde Vlootschouw. Een rondje varen met de hele vloot over de Waddenzee volgeladen met gasten. Een schitterend spektakel. Bijna alle vissersboten blijven dan een paar dagen extra aan wal, worden extra schoongemaakt en uitgedost met vlaggetjes. Iedereen kan plaats nemen op een boot, als er nog ruimte over is. Je wordt persoonlijk door het vissersgezin in de watten gelegd. Op de Waddenzee wordt je vermaakt met onder andere muziek, zangkoren en een hapje en drankje. Alle sores van de waan van de dag wordt op die dag even opzij gezet.

Regelmatig is mijn advies aan bedrijven om eens een open dag te organiseren. Diegene die dat, soms met enige schroom doen, zijn vaak verbaast over de positieve reacties uit de omgeving en extra klanten die dat vaak oplevert. Het is als bedrijf de moeite waard om de bloemetjes eens vaker buiten te zetten. Als er dan nog meer omwonenden en belangstellenden gebruik van maken wordt alle inzet ook beloond.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen in de agribusiness? Neem contact op met het secretariaat via 0228-322524 of kijk op: www.agribusinessclub.nl

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

Twitter: @EvertLassche

 

 

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.