Twee wereldbollen voor ons?

Recent waren we met de Agribusinessclub NHN op bedrijfsbezoek bij Raven Europe in Middenmeer, wellicht bekend als SBG Precision Farming. SBG is in 2014 overgenomen door Raven Industries uit de VS. Vanuit het kantoor in Middenmeer wordt de snelgroeiende markt in Europa en omliggende landen bediend.

Raven Europe is actief in de ontwikkeling en verkoop van RTK-GPS systemen in de land- en tuinbouw. Tijdens de rondleiding en presentatie waren we onder de indruk van de innovaties en toepassingen die het bedrijf biedt op het gebied van smart farming en precisielandbouw. De mogelijkheden zijn enorm en we staan nog maar aan het begin van veel nieuwe innovaties en toepassingen is de boodschap die we meekregen.

Wereldwijd is per persoon 1,7 gha beschikbaar uitgedrukt in Ecologische Voetafdruk (gha). We gebruiken nu al meer oppervlakte, gemiddeld 2,6 gha. Dat betekent dat we meer gebruiken dan de aarde op dit moment produceert.

We staan op het gebied van de productie en verwerking van voedsel voor een enorme uitdaging. Er moet veel meer voedsel geproduceerd worden, met steeds minder grondstoffen, water en energie. Samengevat, meer produceren met minder grondstoffen.

Om in de toekomst iedereen van voedsel te kunnen voorzien hebben we in 2050 twee aardbollen nodig hoor ik regelmatig. Deskundigen zien hoe een groeiende wereldbevolking wereldwijd voor uitdagingen zorgt. Straks woont 75% van de bevolking in steden. De druk om voedsel op duurzame en efficiënte wijze te produceren in de stedelijke infrastructuur neemt alleen maar toe. Klimaatverandering doet daar nog een schepje bovenop, net als de stijgende vraag naar gezond en veilig voedsel.

Deze uitdaging pakken veel bedrijven in de agribusiness in deze regio reeds volop op. Raven Europe is daar een toonaangevend voorbeeld van. Dankzij onder meer hun kennis, technologie en innovatie is de opbrengst per vierkante meter in Nederland extreem hoog. Hightech systemen in combinatie met de ontwikkeling van hoogwaardig uitgangsmateriaal is de sleutel. Door enorme hoeveelheden data uit verschillende bronnen te combineren kunnen we planten de juiste nutriënten geven op het juiste moment. Door informatie uit het weerbericht te combineren met gegevens van de bodemgesteldheid en beelden die een drone kan maken van het gewas, zijn we in staat om maatwerk per vierkante meter te leveren.

Wereldwijd liggen er nog zoveel mogelijkheden voor deze innovaties en toepassingen. Deze elementen komen in deze regio bij elkaar en worden concreet gemaakt. Daarom is het voorlopig nog niet nodig om te denken aan twee wereldbollen voor ons als mens.

Ook inspiratie opdoen met collega’s tijdens een bedrijfsbezoek? Kijk eens op de Facebookpagina of de website www.agribusinessclub.nl

Evert Lassche, Voorzitter Agribusinessclub NHN

Twitter@Evertlassche

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.