Deuren openen

Deze regio is één van de meest veelzijdige agrarische regio’s van Nederland. Ze biedt werkgelegenheid aan twintigduizend werknemers met een productiewaarde van 3,5 miljard euro. Waarom is dat juist in deze regio ontstaan en zo succesvol uitgegroeid? Aan de basis daarvan staan innovatieve bedrijven met ondernemende eigenaren. Het is een voorrecht om daarin actief te kunnen zijn, in welke vorm dan ook. Dan kom je ook de basis van dit succes tegen.

Recent waren wij met de Agribusinessclub op bezoek bij SALCO; de specialist in bedrijfsdeuren in Zwaagdijk. Het bedrijf heeft inmiddels 35 jaar ervaring met het produceren van een breed pakket aan bedrijfsdeuren met klanten over de gehele wereld. Een van oorsprong regionaal bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldspeler op haar terrein.

Tijdens de bedrijfspresentatie en rondleiding langs het productieproces was iedereen erg onder de indruk. Bijzonder wat je allemaal aan verschillende deuren kunt maken voor talloze pasklare oplossingen voor vrijwel iedere denkbare toepassing!. Denk hierbij aan geconditioneerde bewaarplaatsen, utiliteitsbouw of voor verschillende agrarische toepassingen.

Een bedrijf dat ook klantgericht werkt met bijzondere vragen en opdrachten. Daardoor kwam er zo nu en dan ook een citaat of wijsheid over deuren ter sprake. Een paar daarvan wil ik graag noemen, maar ook de achtergrond daarvan duiden.

De deur staat altijd open. In de basis zijn we gastvrij in deze regio. De drempels bij bedrijven zijn laag en een afspraak met een kopje koffie drinken is snel gemaakt. Open staan voor anderen en nagaan of je iets voor elkaar kunt betekenen zit in onze genen.

Deuren worden geopend door ons over te geven aan dingen die op ons pad komen. Of achter iedere deur die opengaat zijn er weer tien nieuwe deuren. Neem een nieuwe stap in het leven of in je bedrijf en vaak zie je dan iets wat je eerder niet hebt kunnen waarnemen. Dit is de bron voor het innovatieve ondernemerschap in deze regio.

Open nooit de deur voor het kleine kwaad want een groter kwaad komt daarna altijd via de opening binnen. Daar kennen we allemaal voorbeelden van. Het begint klein en onschuldig en groeit tot iets wat we niet willen. Werk daarom met waarden en normen in je bedrijf.

Meestal staren we net zo lang naar de gesloten deur dat we de zojuist geopende deur niet meer zien. Soms gooit iemand een deur voor je dicht en ben je daar teleurgesteld over. Pas op om daar niet te lang in te blijven hangen om nieuwe kansen niet te zien. Kansen kloppen vaak maar heel stilletjes aan de deur. Luister daarom goed.

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.