From Holland

Zo nu en dan mag ik in het buitenland bedrijven of organisaties in de land- en tuinbouw begeleiden. Meestal is iedereen geïnteresseerd in het wel en wee van mijn thuisland Holland, of is het The Netherlands?

In Macedonië mocht ik uitleggen dat The Netherlands is ontstaan als Koningrijk na de tijd van Napoleon. Maar wat is Holland dan? Dat zijn de twee westelijke provincies Noord- en Zuid-Holland. Maar waarom worden in het buitenland beide namen genoemd? Dat heeft te maken met onze internationale handelstraditie. De meeste schepen kwamen toen uit het voormalige gewest Holland. Ze voerden met trots de handelsnaam Holland.

Wereldwijd kom je Nederlanders tegen, vooral in de agriculture, horticulture en aanverwante sectoren zoals waterbouw, bosbouw en ontwikkelingsprojecten.

De eerste opmerking die ik kreeg bij een bezoek aan een Minister van Landbouw in Kenia was dat hij had gestudeerd in Wageningen. Het was een project voor 3 maanden, maar genoeg om met trots aan te geven dat hij en vele collega’s met hem in Wageningen hadden gestudeerd. In het overzicht van de beste universiteiten op 46 vakgebieden domineren vooral Amerikaanse en Britse universiteiten. Maar bij Agriculture & Forestry is Wageningen dit jaar al voor de tweede keer de hoogst genoteerde universiteit van de wereld.

In Zimbabwe mocht ik uitleggen waarom we al jarenlang de tweede grootste exporteur van landbouwproducten zijn met ons piepkleine landje.  Qua oppervlakte staan we wereldwijd op nummer 133. In aantal inwoners met 17 miljoen op plaats 66. We zijn met een nationaal inkomen van 770 miljard de zeventiende economie ter wereld en de totale export zit in de mondiale top vijf.

Dan leg ik uit dat we een erg vruchtbaar en deltagebied hebben met een gematigd klimaat. En dat we uitstekende ondernemers en bedrijven hebben in onze sector. Veel van deze hoogwaardige innovatieve en op export gerichte bedrijven vinden we in deze regio. Vaak willen ze dat bekijken. Vanuit Tanzania, de graanschuur van Africa, wilden ze met eigen ogen zien hoe we 10 ton graan per ha produceren. Daar is het gemiddeld 1,5 ton.

Soms als ik een politica hoor of een krantenkop lees denk ik, ja we mogen zelf als Nederlanders en Hollanders ook wel eens wat trotser zijn op de land- en tuinbouw.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten of geheel vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen in de agribusiness? Neem contact op met het secretariaat via 0228-322524 of kijk op de website www.agribusinessclub.nl

 

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

 

 

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.