Heb je een plan of excuus?

De afgelopen maanden hebben we als Agribusinessclub NHN weer een aantal interessante bedrijfsbezoeken georganiseerd. Een bedrijfsbezoek start meestal met een verhaal van de ondernemer waarna we vervolgens een rondleiding krijgen op het bedrijf.

Met name het verhaal achter de ondernemer en zijn bedrijf vind ik altijd boeiend. Hoe is het bedrijf ontstaan en hoe heeft zich dat ontwikkeld? Hoe komt het nu dat het ene bedrijf zich snel ontwikkeld en het andere bedrijf min of meer stil blijft staan?

Natuurlijk is dat afhankelijk van de ambitie als ondernemer en de ontwikkelingen in de sector. Iedere ondernemer en elk bedrijf is verschillend en kent zijn eigen weg uit het verleden naar de toekomst. Regelmatig wordt er gevraagd wat het bedrijfsplan is. Soms wordt er gezegd dat er geen concreet plan is omdat de omstandigheden steeds weer wijzigen. Denk aan onvoorziene omstandigheden zoals het weer, prijzen of wetgeving. Maar bij doorvragen blijkt vaak dat er wel een stip op de horizon is gezet en een aantal scenario’s voor de komende jaren in het hoofd zitten.

Veel bedrijven die zich snel ontwikkelen hebben over het algemeen een behoorlijk uitgewerkt plan opgesteld. Weten wat je sterke en zwakke kanten zijn als ondernemer en bedrijf. Maar ook wat de kansen en bedreigingen zijn. En dat uitwerken in een strategie en doelen. Regelmatig hoor je deze ondernemers zeggen winnaars hebben een plan en verliezers een excuus. Wie geen plan heeft wordt meegezogen in andermans plannen en moet uiteindelijk een excuus bedenken om dat niet te willen. Winnaars laten iets gebeuren. Verliezers wachten tot er iets gebeurt.

Zeker in de professionele sportwereld draait het om winnen of verliezen. Veel wijsheden en ervaringen uit de sportwereld zijn ook van toepassing op het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld als je alleen wedstrijden speelt, speel je altijd dezelfde wedstrijden. Ontwikkelen en vernieuwen is daarom belangrijk. Of je moet minimaal hetzelfde doen als je tegenstander, maar dat slimmer doen. In de sport win je geen wedstrijd op je zwakke punten. Maak liever van de acht een tien in plaats van de vier een zes. Inspelen op waar je goed in bent. Bewust werken aan het bekwame van jezelf en je onderneming. Je blijven ontwikkelen en uitdagen als ondernemer.

Ik wens u veel (werk)plezier in deze mooie zomermaanden en denk nog eens aan het credo van winnaars hebben een plan en verliezers een excuus. Hoe zit je in de wedstrijd als persoon op je verschillende levensgebieden zoals bedrijf, werk, sport, familie, gezin of omgeving? Ben je daar tevreden over of heb je wensen voor verandering? Niet helemaal tevreden? Wordt een winnaar en maak een plan in plaats van een excuus te verzinnen.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten of geheel vrijblijvend een bijeenkomst meemaken? Neem contact op met het secretariaat via 0228-322524 of kijk op de Facebookpagina of website van de Agribusinessclub NHN.

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

Twitter: @EvertLassche

 

 

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.