Seed meets World

De 6e editie van Seed meets Technology (SmT ) in de Proeftuin Zwaagdijk staat weer op het programma. Van 24 tot en met 26 september zijn er ruim 60 bedrijven die hun innovaties op het gebied van onder andere veredeling, vermeerdering, zaadtechnologie, machinebouw, transport en bewaring tonen aan enkele duizenden vertegenwoordigers vanuit de gehele wereld. Kennis en ervaringen worden gedeeld en netwerken staat dan ook hoog op de agenda. Vele hotels in de regio zitten weer boordevol met buitenlandse gasten.

Deze regio is met Seed Valley hét internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie. Het is de bakermat van tientallen innovatieve bedrijven die hoogwaardige rassen en nieuwe technologie ontwikkelen voor de groenten- en sierbloementeelt. Hooggekwalificeerde specialisten werken voortdurend aan tuinbouwgewassen die hogere opbrengsten geven en optimaal groeien onder specifieke klimaatomstandigheden. Plantaardig uitgangsmateriaal en bijbehorende technologie worden geëxporteerd naar klanten over de hele wereld. Daarmee staan zij aan de bron van gezonde voeding en een bloeiende wereld.

Tegelijkertijd zijn er ook open dagen in deze regio. Tientallen toonaangevende zaadbedrijven zetten de deuren open om de laatste ontwikkelingen te etaleren. Stuk voor stuk mondiaal opererende bedrijven van Nederlandse oorsprong met grote belangen over de hele wereld.

De groeiende wereldbevolking van nu 7,8 miljard naar waarschijnlijk meer dan 11 miljard zorgt wereldwijd voor grote uitdagingen. Per jaar komen er meer dan 80 miljoen mensen bij!, net zoveel als in Duitsland wonen!. Klimaatverandering en verstedelijking doen daar nog een schepje bovenop, net als de stijgende vraag naar gezond en veilig voedsel. Er moet meer voedsel geproduceerd worden, met steeds minder grondstoffen, water en energie. Zowel in de productie van eindproducten als op het gebied van kennis en technologie spelen deze bedrijven een heel grote rol.

Dat vertaald zich onder meer in steeds meer innovaties en grote investeringen. Inmiddels is de omzet van de bedrijven in Seed Valley gezamenlijk ongeveer 1,5 miljard. Maar liefst 16,4% van de omzet wordt geïnvesteerd in research & development. Gezien de wereldwijde uitdagingen op het gebied van de wereldbevolking, verstedelijking en klimaat gaat het belang van deze regio en de daarin opererende bedrijven nog fors toenemen.

Dat zoveel vertegenwoordigers en deskundigen vanuit de internationale tuinbouwwereld hier naar toe komen zegt genoeg en geeft opnieuw een boost aan deze sector die een grote pluim verdiend.

Ook vanuit de Agribusinessclub NHN bezoeken we regelmatig deze bedrijven. Wilt u een keer een bijeenkomst meemaken? Neem dan contact op met het secretariaat via 0228-322524. Of kijk op de Facebookpagina of website van de Agribusinessclub NHN.

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.