Ondernemen in de mist

Ook voor de Agribusinessclub NHH is het een bijzonder jaar door de Corona crisis. Onze activiteiten zijn erop gericht om elk jaar bedrijfsbezoeken af te leggen bij innovatieve bedrijven met een inspirerend verhaal.

Dat betekent in de praktijk dat we elk najaar onze doelen en planning vastleggen. En vervolgens afspraken maken met de ontvangende bedrijven en het programma communiceren naar de leden en via verschillende platforms. Op deze wijze proberen we doel- en resultaatgericht te werken. Wat dat betreft is het niet veel anders dan in een standaard bedrijf of organisatie.

En ja u raadt het al dat onze planning en werkwijze door Corona volledig in de war is geschopt. Gelukkig hadden we dit voorjaar al een paar prachtige activiteiten georganiseerd. Sindsdien komen we als bestuur digitaal bij elkaar. Meteen na de zomer hebben we de bakens verzet door ons meer te richten op activiteiten in de buitenlucht. In september lukte dat nog maar daarna zijn alle fysieke bijeenkomsten voorlopig stopgezet. Daarvoor komt binnenkort een digitale bijeenkomst in de plaats in de vorm van een Webinar. Voor volgend jaar hebben we al meer dan genoeg potentiële bedrijfsbezoeken op het oog  maar we hebben nog niets vastgelegd.

Corona pakt voor elke sector en bedrijf anders uit. Wie onderneemt, kijkt ook vaak in koffiedik. Dat hoort erbij. Meestal kun je wel tegen wat onzekerheid. Nog beter, want je krijgt er de adrenaline van om door te zetten. Stug doorgaan naar die volgende stap waarvan jij denkt dat het de juiste is. Heerlijk! Focus, met een vleugje onzekerheid. Ik hou er zelf ook van om op missie te gaan. Onzekerheden op de weg? Geen probleem. Ik ben flexibel. Beetje links, rechts. Ook geen probleem. Eng? Ach, geeft niks, volg me maar ik houd het overzicht wel. Natuurlijk zweet ik wel eens peentjes, want oh jee, had ik het wel bij het juiste eind? Gaat dit niet teveel capaciteit, geld en dus energie kosten? Dan klaag ik wat thuis of reageer even af en dan, hoppa, gaan we weer verder. Bijna altijd gaat het goed.

Maar nu. Ik moet eerlijk toegeven dat ik met mijn bestuursleden soms in de mist zit. Wij proberen op een berg te staan, maar dan zien wij nog steeds weinig. Je kunt je makkelijk gek maken door deze rondwarende onzekerheid. Focus weg, koers weg, twijfel aan. Wat gisteren werkte, werkt vandaag niet meer. En wat dan hierna wel?

Maar er is wel een ding dat blijft kloppen en dat is het hart van de Agribusinessclub, de actieve en betrokken leden en bedrijven die ons graag willen ontvangen. Wie met zijn hart onderneemt, voelt op een dag weer waar het naartoe moet. Wij vertrouwen erop dat we de komende maanden Corona onder de knie krijgen en dat we volgend jaar weer de activiteiten kunnen oppakken. Maar hoe en wanneer, dat is voor nu nog even koffiedik kijken.

Evert Lassche

Voorzitter Agribusinessclub NHN

Twitter @EvertLassche

Evert Lassche

Sinds 1986 ben ik werkzaam in het bedrijfsleven. In mijn loopbaan heb ik ervaring opgebouwd als bedrijfsadviseur, beleidsadviseur en manager. Ik wil graag mijn brede ervaring met bedrijven en organisaties inzetten voor collega-ondernemers. Een slagvaardig bedrijf of organisatie beschikt over een doordachte strategie waarmee snel op nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Dit vraagt om krachtige ondernemers en managers die effectief leiding geven, zelf in balans zijn en een efficiënte samenwerking creëren in de zakelijke en persoonlijke omgeving. Passie: Het beste halen uit mensen en bouwen aan succesvolle bedrijven en organisaties.